22/9/16

Volem despertar la solidaritat, l’equitat i la cura dels béns comuns

DESCARREGA EL LLIBRE
ENTREPOBLES

El treball d’Entrepobles, i d’altres organitzacions que han donat suport a comunitats camperoles i indígenes en diferents continents, ens ha permès conèixer directament les conseqüències de tot tipus del model de desenvolupament basat en el lucre financer, tant per a les formes de vida d’aquestes comunitats, com per a la sostenibilitat de la vida a tot el planeta.

Avui dia vivim amb recança les conseqüències de la crisi econòmica en el nostre nivell de vida i en els drets socials adquirits en les últimes dècades. Algú ha de pagar la factura de les bombolles financeres i, mentre no hi hagi un qüestionament social més important, permanent i organitzat, està molt clar que no la pagaran els que les han provocat, sinó ben al contrari.

No obstant això, creiem que és imprescindible anar molt més enllà de la crisi econòmica per adonar-nos que el que estem començant a viure és una crisi d’un calat molt més profund, que qüestiona les mateixes bases materials de l’antiutopia del consum i el lucre il·limitats, i que la tornada a la situació anterior a 2008 és senzillament impossible.

No es pot abordar coherentment la intervenció social tant en el nostre país com en la solidaritat internacional, sense emmarcar-la en aquest context. És a dir, sense afrontar directament i al més aviat possible la necessitat d’un canvi profund, tant en el model econòmic, social i polític, com en les maneres més quotidianes d’afrontar la resolució de les nostres necessitats materials i immaterials.


L’abordatge d’aquesta realitat requereix, al seu torn, les aportacions que, a partir de diferents esferes o enfocaments, fa molta gent des d’organitzacions, moviments, experiències i projectes alternatius, en els camps de l’economia, l’ecologisme, el feminisme, la ciència no mercenària, etc.

Amb el llibre No deixis el futur a les seves mans. Cooperació solidària davant la crisi del capitalisme global, hem volgut difondre alguns d’aquests punts de vista, ja que el coneixement ens sembla imprescindible per entendre el món que estem vivint i, sobretot, el que viurem en les pròximes dècades. Coneixement, com diem al llibre, no per aclaparar amb les importants amenaces que planen, sinó per posar fil a l’agulla despertant la solidaritat, l’equitat i la cura dels béns comuns (materials i socials), des del més proper i quotidià al més global, com a única alternativa enfront de la dictadura antisocial del lucre.

Per això hem seleccionat alguns articles, que no són millors ni pitjors que d’altres, moltes anàlisis que diferents autors i autores estan donant a conèixer en els últims anys, però que ens ha semblat que s’adaptaven a les característiques de la publicació i la necessitat de tractar la temàtica des de diferents òptiques, perquè, a partir d’aquí, cadascú es faci la seva pròpia composició de lloc:
  • «El moviment ecologista davant la crisi global» de Yayo Herrero
  • «Un altre món és realment possible? Reflexions enfront de la crisi» de Víctor M. Toledo
  • «Deixar de créixer per començar a evolucionar» de Margarita Mediavilla
  • «De vides vivibles i producció impossible» de Amaia Orozco
  • «Un missatge als indignats occidentals» de Pere Prieto
  • «Energia, transport i el sistema alimentari: quan l’agricultura basada en hidrocarburs és insostenible» deNorman Church
  • «Desenvolupament, postextractivisme i “Bon Viure”» de Eduardo Gudynas

SOM A LA FIRA AMBIENTAL DE SANT CUGAT SESGARRIGUES




No hay comentarios: