10/11/10

NOUS POBLADORS PER AL MEDI RURAL

Abraçant la terra per evitar la despoblació rural

http://www.abrazalatierra.com/

Abraza la Tierra, té com a objectiu la revitalització del medi rural a través d'un model d'actuació que pretén facilitar l'arribada, l'assentament i la integració en els pobles de nous veïns emprenedors.

"La Fundació Abraza la Tierra ha estat creada per deu grups d'acció local. Actualment estem treballant en 21 comarques de tot el país ", explica a Notícias Positivas Eva González, Coordinadora de l'esmentada fundació. En concret, Abraza la Tierra té presència a Cantàbria, Castella i Lleó, Extremadura, Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya.

Gràcies al treball realitzat des de 2004, Abraza la Tierra ha desenvolupat un complet protocol d'actuació que ofereix garanties tant a les persones interessades a convertir-se en nous veïns dels pobles, com als propis municipis i la població local resident. Aquest protocol inclou la realització d'un estudi de les potencialitats econòmiques del municipi i els recursos existents.


"A partir d'aquí es contacta amb els nous pobladors a través del web, i se'ls ajuda en el procés de selecció del poble, de recerca dels recursos necessaris i del plantejament i desenvolupament del seu projecte", afegeix González. Al mateix temps, la fundació els posa en contacte amb els habitants del municipi i fa un seguiment de l'acolliment i integració dels nouvinguts a la vida del poble.

Aquest treball contempla tres pilars principals d'actuació. El primer atén al que Abraza la Tierra s'anomena "recursos per a la vida", i fa referència a la informació sobre serveis, habitatge i totes aquelles qüestions que facilitin la creació d'una xarxa social.

El segon eix són els recursos per a l'empresa, i estan relacionats amb temes com la recerca d'aquests recursos, els tràmits i gestions necessàries per posar en marxa un projecte, ajudes i subvencions, plans de viabilitat, infraestructures, etc.

Finalment, hi ha els recursos per a l'ocupació, que abasten assumptes com l'orientació sobre ofertes de treball, així com la informació sobre els llocs de treball vacants en municipis i les empreses locals existents en ells.

En totes aquestes tasques, és fonamental la col•laboració de Abraza la Tierra amb moltes entitats presents en l'entorn rural. En aquest sentit cal destacar els ajuntaments (al voltant de 700 han participat en diverses iniciatives), altres entitats, com conselleries, diputacions, mancomunitats, fundacions, associacions o escoles, la pròpia població local dels municipis i els mitjans de comunicació.

Finalment, és important destacar el suport de les persones que decideixen convertir-se en nous veïns del medi rural. "En aquest moment són 751 les persones assentades en diversos pobles a través del projecte Abraza la Tierra", destaca González. A més, 814 han estat entrevistades a les oficines d'acolliment i han visitat els pobles integrants de la iniciativa. En total s'han tramitat 7.458 fitxes de sol•licitud, i són més de 15.000 les visites al mes que rep la pàgina web de la fundació.

Daniel Jiménez  10/11/2010

LEER TEXTO ORIGINAL EN: http://www.noticiaspositivas.net/2010/11/10/abrazando-la-tierra-para-evitar-la-despoblacion-rural-2/

MANUAL BUENAS PRÁCTICAS: http://www.abrazalatierra.com/extras/comunicacion/Nuevos_vecinos_en_zonas_rurales_AbrazalaTierra_un_camino_hacia_pueblos_con_vida.pdf

No hay comentarios: