10/11/10

UNA ALTERNATIVA AL CAPITALISME

COOPERATIVA INTEGRAL CATALANA
Des del moviment pel decreixement
a Catalunya apostem per la pràctica


Diagonal entrevista a l'Enric Duran, de la Cooperativa Integral Catalana, un projecte que construeix alternatives al capitalisme i busca cobrir les necessitats de les persones.

Diagonal: ¿Quins són els eixos d'aquesta cooperativa?

Enric Durán: Es toquen tots els àmbits de l'economia, consum, producció, finançament, moneda pròpia. Es tracta de cobrir totes les necessitats bàsiques de les persones, per això és integral. La idea és arribar a tots els àmbits de manera gradual, és a dir, no és una cooperativa d'alimentació, habitatge o educació, sinó de tot el que es pot considerar necessari per a la vida.

D.: Els economistes neoclàssics es basen en centenars de dades i quadres econòmics per justificar la necessitat de créixer. El decreixement es planteja com una cosa inviable.

ED: Per això des de la creació del moviment pel decreixement a Catalunya apostem per les pràctiques, per no quedar-nos en aquesta idea teòrica que venia de França. Hem tractat de connectar la teoria amb la pràctica i, d'alguna manera, per a mi la Cooperativa Integral Catalana és la concreció d'aquesta pràctica en un projecte que reuneix molts projectes, cooperatives i gent amb una finalitat comuna. S'han creat molts grups en tot l'Estat amb aquesta filosofia. Tracta de construir un decreixement pràctic, amb molts ens trobem a Redes en Red [un projecte de coordinació de tots els moviments a l'Estat que treballen i aposten per les alternatives al capitalisme, l'Autoritat i al patriarcat].

"HEM DE SER CAPAÇOS DE RESPONDRE SI VE UNA CRISI MÉS GRAN QUE LA QUE ESTEM VIVINT ARA. CAL AVANÇAR"

D.: Quina és la força que ens dóna el cooperativisme com a ciutadania enfront del sistema actual?

ED: Es tracta de fer una transició cap a un sistema que sigui possible a llarg termini. El creixement material no afavoreix el benestar de la majoria de persones, sinó el d'una minoria. Si demà el capitalisme se’n anés en orris, potser no estaríem preparats per respondre. Es tracta d'anar avançant per si en qualsevol moment que hi hagi una crisi més grossa que la que hi ha hagut puguem respondre. Cal començar a treballar encara que siguem desenes, ja serem milers. Cal avançar en els reptes que se'ns plantegen. Potser a nivell organitzatiu no estiguem preparats per ser molts i moltes i mantenir els principis que tenim de democràcia des de baix. Per arribar a aquestes pràctiques cal anar pas a pas, també pel que fa a capacitat productiva. No és el mateix organitzar-nos com a consumidors i consumidores i buscar projectes aïllats que produeixin per a nosaltres que plantejar-nos també la producció de forma integral, en alimentació, educació, salut o habitatge.

Izaskun Sánchez Aroca (Diagonal)

10.11.2010
http://www.diagonalperiodico.net/Desde-el-movimiento-por-el.html

No hay comentarios: