6/8/10

EL DECREIXEMENT ÉS POSSIBLE


L'APOSTA PEL DECREIXEMENT
EN TEMPS DE CRISI
(Traducció del castellà)
Enric Duran 1.08.2010
Grup de comunicació de la Cooperativa Integral catalana  http://cooperativa.ecoxarxes.cat/

Havíem dit ja, quan començàvem a moure'ns pel decreixement, que la crisi que imaginàvem que anava a venir, seria una oportunitat per al canvi, però ara que la tenim aquí amb tota la seva envergadura, que es preveu llarga i que sabem que no tindrem millor oportunitat. Com fem perquè no ens superi?. Quina estratègia hem d'agafar com moviment davant aquests moments claus?

Certament la disminució precipitada de l'activitat econòmica que viu el nostre món, representa una bufada d'aire fresc per al nostre planeta, però al mateix temps, milions de persones estan vivint les seves conseqüències directes en la fam, la ruïna de la seva economia familiar i el tancament de nombrosos negocis. Com podem respondre davant això?...


Molts de nosaltres estem ja apostant per canvis en els hàbits personals i per projectes col•lectius que ens permeten apartar cada vegada més aspectes de la nostra vida de la dinàmica capitalista dominant. Alhora, organitzem actes, xerrades, passades de documentals, jornades, per a conscienciar i implicar a més gent en aquestes respostes pràctiques. Però, és suficient amb la pràctica i la conscienciació?. Podem aspirar a més?.

Motius com la pressió social i familiar, els problemes econòmics, o altres relacionats amb les dificultats de nedar a contra corrent fa que els participants siguin menys que els que desitjaríem i que fins i tot molts precursors tinguem serioses dificultats per a integrar els diferents aspectes de la nostra vida en la construcció d'alternatives comunitàries.

Per a sortir d'aquest cercle, la crisi pot ser un bon moment, però només si sabem fer confluir conscienciació i necessitat. Necessitem crear un pla d'acció i organització social que respongui a les necessitats dels exclosos en aquests temps de crisis. Podem portar-ho a terme?

Jo estic convençut que si, i crec que és la nostra responsabilitat fer-ho. Perquè aquest moviment pugui aconseguir el seu objectiu, ha d'aconseguir dues coses molt clares però de llarg abast:
- Donar solucions pràctiques a la gent comuna que està sent afectada per aquesta crisi. A la gent que el més important que té en el cap és donar-li menjar als seus fills. Aquestes propostes sobre el terreny han de demostrar a petita escala la solidesa de la proposta de canvi social que estem proposant.
- Construir una oposició social valenta, amb un discurs clar que permeti que en l'imaginari social entri amb força la idea que hi ha un altre estil d'organitzar la societat, que amb tota la seva complexitat i variants és l'únic estil viable per al nostre futur i que la crisi capitalista suposa el millor moment per a fer-ho. Per a això caldrà convèncer i crear aliances amb altres moviments socials i també sectors afectats.

Debatem sobre com ho anem a fer, però amb la determinació clara de fer-ho, per que ha arribat el moment i a més ètica i estratègicament no podem fer altra cosa.. En fi per a convertir aquesta crisi en una transició decrecentista cap a una alternativa de societat en la qual la ciutadania pugui recuperar la sobirania popular.

No hay comentarios: